Wedstrijden rijden in Den Haag

Informatie voor wedstrijdrijders op De Uithof

Seizoen 

Wat leuk dat je gaat meedoen aan wedstrijden op De Uithof, de 400 meter baan in Den Haag. Met onderstaande informatie kun je je goed voorbereidenop deze wedstrijden, maar natuurlijk moet je ook lekker trainen. De informatie gaat over wedstrijden langebaan en marathon. Veel leesplezier. En heb jenog vragen, kijk dan aan het eind bij wie je voor meer informatie terecht kunt.

Ga je wedstrijden rijden in Den Haag, dan mag je van de ijsvereniging een wedstrijdpak lenen. Dat zorgt ervoor dat je nog sneller kunt rijden dan met een salopet enjasje. Bovendien is dan duidelijk van welke vereniging je bent. Er rijden kinderen van alle verenigingen van het gewest Zuid-Holland. Tijdens het schaatsen is hetdragen van handschoenen verplicht.

Langebaan

Voorwaarden en kosten voor deelname

Aan de langebaanwedstrijden op De Uithof kan iedereen deelnemen die een trainingsabonnement voor De Uithof heeft èn een licentie met oormerk langebaanheeft en bij de vereniging heeft opgegeven dat hij/zij aan deze wedstrijden wenst deel te nemen èn daarvoor het zogenaamde vastrecht wedstrijden heeft betaald.Voor vragen hierover kun je contact opnemen met de penningmeester van de vereniging.

Categorie indeling: leeftijd op peildatum 1 juli

t/m 7 jaar Pupillen F 8 jaar Pupillen E

9 jaar Pupillen D 10 jaar Pupillen C

11 jaar Pupillen B 12 jaar Pupillen A

13, 14 jaar Junioren C 15,16 jaar Junioren B

17,18 jaar Junioren A

Wedstrijdperioden

Zaterdagavond 21.00 – 23.00 uur junioren C klasse 1-2, junioren B t/m masters

Zondagochtend 07.00 – 09.45 uur pupillen, junioren C klasse 3-E

Zondagavond 17.30 – 22.00 uur junioren C klasse 1-2, junioren B t/m masters

Indien iemand om religieuze of andere zwaarwegende redenen niet op zondag kan of wil wedstrijdschaatsen, kan men als zaterdagrijder ingedeeld worden.

Opgave voor een wedstrijd/afmelden

Van de wedstrijdcoördinator van de vereniging krijg je per mail bericht als er een wedstrijd is voor jouw leeftijd en klasse. Dit is ongeveer 5 maal per seizoen.

De manier van aanmelden is recent gewijzigd. Maar HOE? Dat is simpel:

–    niet meer op deze site, maar op de landelijke site http://inschrijven.schaatsen.nl

–    Zoek daar de JUISTE Den Haag-wedstrijd. Klik die aan. Kies voor “inschrijven” en de rest wijst zichzelf

LET OP: het inschrijven gaat niet meer met de oude DH-nummers maar met je nieuwe 8-cijferige KNSB-relatienummer. Zorg dat je dat bij de hand hebt.

We verwachten dat als je je opgeeft voor een wedstrijd, je ook echt deelneemt(ziekte uitgezonderd). Na aanmelding betaalt de vereniging namelijk wedstrijdgeld.

Startlijst

Een dag voor de wedstrijd is er een startlijst beschikbaar op de site van het gewest. Het is dan duidelijk in welke rit je moet rijden. Ga naar www.knsbgewestzh.nl, kieslangebaan, kies kalender en klik bij de juiste datum op startlijst. Zorg dat je op tijd aanwezig bent om te kunnen omkleden, inlopen, schaatsen aan te trekken en in terijden. Reken op zo’n 30 minuten.

Wedstrijdbandjes

Op de startlijst staat wanneer je moet rijden en met welke kleur wedstrijdbandje. Wedstrijdbandjes zijn nodig voor de juryleden, daarmee kunnen zij de deelnemersgoed uit elkaar houden. Als je aan wedstrijden mee wilt doen, moet je die zelf aanschaffen.

Bij de langebaanwedstrijden moet je een wit, rood, geel of blauw wedstrijdbandje om de rechter bovenarm dragen. De kleur staat op de startlijst aangegeven,behalve wanneer men naar een andere rit wordt verplaatst. Bij verplaatsing wordt de kleur verteld door de hulpstarter. Verschijn je zonder wedstrijdbandje bij de start, dan wordt geen tijd gemeten.

De kleur van het bandje hangt af van de baan waarin je schaatst en de plaats in het kwartet. Een kwartet is een groep van 4 personen waarin gestart wordt.

De wedstrijdbandjes hebben de volgende 4 kleuren met de volgende betekenis:
Rd = rood (eerste paar buitenbaan)
Wt = wit (eerste paar binnenbaan)
Gl = geel ( tweede paar binnenbaan)
Bl = blauw (tweede paar buitenbaan)

Bij oomssport kun je een setje wedstrijdbandjes kopen.

(In)rijden
Je kunt in-/uitrijden op de inrijbaan. Daar kom je door bij het krabbelbaantje over de 2 wedstrijdbanen te steken. Kijk goed uit dat je een wedstrijdrijder niet hindert. Op de inrijbaan mag je niet met twee of meer naast elkaar te rijden. Sneller rijders rijden aan de buitenkant van de binnenbaan en langzame rijders uiterst links (gezien in de rijrichting). Je mag niet uitwijken naar de wedstrijdbaan of door de finishlijn gaan, als je geen wedstrijd rijdt.

Een paar ritten voor je aan de beurt bent meld je je bij de hulpstarter. Die staat bij de bankjes bij de start. Hier trek je de overkleding uit en legt die neer op eenbankje. Als je klaar bent met je rit haal je de kleding op. Ga niet staan kletsen bij de bankjes, want het is er al druk genoeg.

Verloop van de wedstrijd

De trainer/coach wil graag dat alle deelnemers een half uur voorafgaand aan de wedstrijd aanwezig zijn. In dat half uur heb je de tijd om rustig in te lopen, nog watvragen te stellen en je schaatsen onder te binden. Hoe de startvolgorde is wordt aangegeven op de startlijsten. De trainer/coach heeft altijd een startlijst.

De wedstrijd wordt onderbroken door één of meer pauzes waarin de baan wordt gedweild. Je gaat alleen de baan op, als je ook in die periode daarna moet rijden.Als je pas na de dweil aan de beurt bent, moet je niet de baan opgaan. Als je dan de baan opgaat, meld je je bij de hulpstart. Niet tijdig bij de start verschijnen,betekent dat je niet mee kunt doen. Let ook goed op de speaker. Die roept om welke rit bezig is en welke rijders zich klaar moeten maken voor de start. Als je jenaam hoort, ga dan zo snel mogelijk naar het bankje bij de start. Hier staat de hulpstart die de rijders oproept en op de juiste plaats zet.

Wij raden ouders aan om, vooral als uw kind nog jong is en het om de eerste wedstrijden gaat, mee te gaan en ruimschoots op tijd aanwezig te zijn. Mochtu na deze informatie nog vragen hebben, stel ze gerust aan de trainer of coach van de vereniging.

Uitslagen/SARA

De uitslagen van alle op de Uithof verreden wedstrijden staan op: www.knsbgewestzh.nl. Ga naar langebaan; kalender en zoek op datum.

Heb je een licentie (een DH nummer), dan komen de gereden tijden van wedstrijden met een digitale tijdwaarneming ook op een landelijke database SARA:Schaatsprestaties Alle Rijders Automatisch. Ga hiervoor naar www.knsb.nl en kijk bij SARA database. Type je naam of licentienummer in en je hebt een overzicht van al je tijden. Wedstrijden in Leiden gereden staan daar niet bij; er wordt daar met de hand geklokt.

De SARA-lijst wordt gebruikt voor het selecteren van rijders voor bijzondere wedstrijden zoals het Zuid-Hollands Kampioenschap, maar ook landelijke wedstrijden alshet Nederlands Pupillen Toernooi of het NK Kortebaan.

Klasse-indeling, limieten en promotie

Naast de indeling op basis van leeftijd, word je ook in een klasse ingedeeld naar prestatie. Hiervoor worden onderstaande limieten gebruikt. Afhankelijk van degereden tijd kun je promoveren naar een hogere klasse (van E naar 1). Promotie naar een hogere klasse betekent ook vaak dat je langere afstanden gaat rijden.Promotie naar een hogere klasse tijdens het seizoen is mogelijk als je één van de voor jouw leeftijd geldende limieten hebt gereden voor die hogere klasse. De 300mlimiettijden bij klasse 3 en 4 van pupillen en junioren C zijn bedoeld voor promotie vanuit de E-klasse tijdens het seizoen. Vanuit de E-klasse kun je alleenpromoveren met tijden gereden op de 300m. Alleen tijden gereden op de Uithof gelden voor promotie in de loop van het seizoen. Ben je gepromoveerd, dan is datte lezen op de site van het gewest Zuid Holland, kies langebaan, kies promoties. Na het behalen van je promotie kun je meedoen aan de eerstvolgende wedstrijd in de hogere klasse. De wedstrijdcoördinator zal je hierover informeren.

Voorbeeld: een meisje pupil start in de klasse E en rijdt dan veelal 300 meter. Is de gereden tijd onder de 39 seconden, dan volgt promotie naar klasse 4. Dan ga je ook 500 meter rijden en kun je op zowel de 300 als 500 meter promoveren naar klasse 3.

Op de pagina van het gewest Zuid Holland kan je ook de informatie over limieten en promotie vinden op deze link.

In bijgaande document vindt je een overzicht van de limieten 2016