Goed nieuws voor duursporters! De Leidse wintertriatlon is terug op de sportkalender. De komst van de nieuwe IJshal De Vliet was de aanleiding om dit monumentale evenement na een jaar afwezigheid weer op poten te zetten. Dit weekend gaat de inschrijving open.

Op zondagochtend 3 maart om 8.30 gaat de wintertriatlon van start bij IJshal De Vliet. Een mooi evenement waar duursporters met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. Je hebt schaatsers die aardig kunnen hardlopen. En er zijn hardlopers, wielrenners en triatleten die ‘s winters regelmatig op het ijs staan. Voor al die sporters is de wintertriatlon een veelzijdige uitdaging.

De afgelopen jaren werden er alleen in het noorden en oosten van het land wintertriatlons georganiseerd. Vanuit de Randstad betekende dat een reis van 400 kilometer retour. Maar nu heeft het zuidwesten dus weer een eigen evenement. Daar komen ook atleten uit de rest van het land op af, om de competitie aan te gaan op de fietsronde in de Vlietlanden en in de mooie ijshal De Vliet.

Veel belangstelling
Hardlopen, fietsen en schaatsen zijn de drie pijlers van de wintertriatlon. De afstanden zijn vergelijkbaar met de (kwart en achtste) zomertriatlon. De lange versie is afgerond 10+50+20 kilometer. Bij de middenafstand gaat het om 5+25+10 km. En voor de jeugd tot en met 16 jaar is er een biatlon met 2+3 km lopen en schaatsen.

Zaterdag 25 november gaat de inschrijving open, via https://www.zvl-1886.nl/leidse-wintertriatlon/

Omdat de Leidse wintertriatlon uniek is in zuidwest Nederland, hebben al veel sporters interesse getoond. Maar omwille van de veiligheid worden er voor de twee hoofdnummers samen maximaal 150 deelnemers toegelaten. Bij de jeugdbiatlon zijn er 60 startplaatsen beschikbaar.

 

Roemruchte historie
Met deze wintertriatlon grijpt Leiden terug op een lange traditie. Tot 2014 werd er meer dan 25 keer zo’n evenement gehouden, in de oude ijshal aan de Vondellaan. Het baantje was slechts 182 meter lang en berucht om de korte bochten, waardoor menig deelnemer met een loodzwaar linkerbeen over de finish kwam. Dat weerhield de sporters er niet van om hun beste beentje voor te zetten bij dit jaarlijkse hoogtepunt van het Leidse schaatsseizoen. 1. Het fietsparcours langs de Vietlanden Door de steeds lastiger verkeerssituatie rond de oude ijshal, de hogere veiligheidseisen en het grote aantal benodigde vrijwilligers werd er Ɵen jaar geleden een punt gezet achter het evenement. Die punt blijkt nu dus een komma. De nieuwe IJshal De Vliet, met een brede 250-meterbaan en gunstig gelegen aan de oostkant van Leiden, biedt weer mogelijkheden.

 

Categories:

Tags:

Comments are closed

Headerfoto's met dank aan Erben van der Lans

Agenda